Familjen Nål
av Elisabet Backlund-Kärjenmäki och Mia Porko


Den här familjen Nål bor i en nåldyna hemma hos Tom och Stina. Du kan se deras lilla röda stuga på bilden. Familjen Nål har många släktingar och dem kan du hitta i nästan varje människas hus.

toms och stinas hem

 

För människorna är familjen Nål till stor nytta när de skall sy i en knapp, hänga upp en lapp eller fästa ihop en trasig hatt.

Familjen Nål består av många olika familjemedlemmar med olika förnamn. Mamma synål, pappa stoppnål, storebror säkerhetsnål, tvillingbröderna kanavanål och lillasyster knappnål.

familjen nal

I familjen Nål brukar det ibland uppstå besvärligheter. Besvärligheterna är oftast människornas fel. En gång trillade lillasyster knappnål i golvet ur Stinas hand.

knappnalen faller

Hon låg där ensam ett par dar tills Tom trampade på henne så att hon stack in i hans fot.

trampa pa nal

Aj, aj, aj skrek Tom. Vem har tappat en nål på vårt golv?

sittande tom.gif (32947 bytes)

Lillasyster knappnål blev ledsen och ännu mera ledsen blev hon när Tom kallade henne för bara nål.
Hon heter ju knappnål. Dessutom var det ju inte hennes fel att han råkade ställa sin fot just på henne. Till all lycka var det inte så farligt med Toms fot.

ledsen knappnal

Det som oroade familjen Nål mest var att Tom och Stina kallade alla för nålar.

När Stina skulle sy i en knapp sade hon åt Tom "Hämta en nål!"

När familjen Nål hörde detta visste de ju inte vem som skulle ställa sig klar för arbete. Inte blev det lättare när Tom närmade sig nåldynan, inte visste han vilken nål Stina ville ha.

Den med knopp på? Den lilla med litet öga? Den spetsiga med stort öga?

Ja, så funderade Tom. Han plockade för säkerhet med sig alla nålar, tog dem i sin hand och förde dem till Stina. Det var oftast under dessa resor som någon ur familjen Nål försvann. Oftast trillade någon nål ur Toms hand och hamnade i någon golvspringa.

undrande tom

 

Stina märkte att de borde få ordning på sina nålar, så här kunde det ju inte fortsätta.

Tom och Stina tog en sybok där alla nålars namn finns och satte sig ner med papper och penna. Stina ritade av de nålar som bodde i deras nåldyna och skrev sedan namn på dem. Så här fick alla nålar rätta förnamn.

familjen nal

Mamma synål heter nog så, därför att man med henne syr små stygn och sömmar med sytråd, sade Stina.
Pappa stoppnål har någ fått sitt stora nålsöga för att man skall kunna sy med ullgarn vid stoppning av yllesockor, funderade Tom.
Storebror säkerhetsnål har ett roligt men passande namn. Han behövs när en knapp trillat ur byxorna och det inte finns tid att sy i en ny. Storebror säkerhetsnål lönar det sig att ha med för säkerhets skull, tyckte Tom.
Tvillingbröderna kanavanål liknar varandra från topp till nästan tå. Den enes tå är spetsig medan den andres är trubbig. De kommer till användning vid broderi, visste Stina.
Stina kände också till att lillasyster knappnål har en knopp till huvud och håller ihop två tygstycken när man skall sy.

Så ja! utropade Tom och Stina. Härefter har vi alltid ordning och reda i nåldynan. Också familjen Nål drog en lättnadens suck.

tom och stina


Tillbaka till början!  

Finge har ärende till dig!