Hekla och andra vulkaner på Island

HEKLA

Hekla är Islands största vulkan och är beläget på södra Island ca. 110 km öster om Reykjavik. Vulkanen är mycket stor, ungefär 40 km lång och 7 km bred. Vissa tycker att Hekla är en stratovulkan men det finns också personer som tycker att det liknar mera en sköldvulkan. Heklas utbrott brukar börja med explosioner som oftast varar några timmar och sedan börjar stora mängder lava välla upp. Lavaströmmen kan räcka i flera veckor.

Heklas utbrott år 1104 var det första på 250 år. Efter det utbrottet började man anteckna alla utbrott som Hekla hade, hur länge utbrottet varade och hur explosionen artade sig. 1766 hade Hekla sitt största utbrott i historien. Utbrottet började tidigt en morgon i april och höll på i över två år! Eftersom utbrottet varade så länge, kom lavan att täcka stora delar av marken omkring vulkanen. Detta ledde till att växter och djur dog. Heklas senaste utbrott var den 28 februari 2000. Bakom Hekla befinner sig vulkanerna Katla, Askja och Krafla.

Bilder på utbrottet i februari 2000 hittar du här.

ASKJA

Askja har ett lite annorlunda utseende än Hekla. Vulkanen hör till bergsområdet Dyngjufjoll. På bilden ser ni krateröppningarna längst fram. Sjön i bakgrunden har bildats efter ett utbrott vulkanen hade 1875.

KATLA

Katla är Islands näst kändaste vulkan. Den ligger under glaciären (glaciär betyder stora mängder is som inte smälter ens på sommaren) Myrdalsjökull (se bilden). När Katla får ett utbrott strömmar lavan ut och smälter genamst all is. Jätte stora isblock flyter då med smältvattent flera kilometer. Dessa vattenströmningar kan ha katastrofala följder. Mera information om Katla (på svenska).

 

KRAFLA

Krafla är en liknande vulkan som Askja. Den omges av jordfält som har väldigt hög temperatur ( 340 C). Det berättas att Krafla en gång hade ett utbrott som gjorde att vattnet i sjön Myvatn hettades upp. Man kunde plocka kokta fiskar ur den. Några dagar senare hade allt vatten kokat bort.

 

ELDFELL

Vulkanen Eldfell finns på ön Heimaey, som är en liten ö med 5000 invånare. Eldfell är ett bra exempel på hur ett vulkanutbrott kan förstöra mycket för människan. T.ex. hade Eldfell ett utrbrott år 1973 som begravde ungefär 70 hus och farmer och 300 byggnader förstördes av lava och askan.

 

HERDUBREID

Herdubreid är ett plattoppat vulkanberg i norra Island. Vulkanen uppstod genom glaciärisen. Den platta toppen formades av lava under ett utbrott.

 

Länkar till sidor där du kan lära dig mera om Islands vulkaner och titta på fina fotografier:

Islands vulkaner (engelska)

Fotografier från Island 1(engelska)

Fotografier från Island 2 (engelska)