Kuba  
Meny:  

cuba_fl_md_clr.gif

 

Kuba är den största ön och republiken   i Västindien. På sydöstra Kuba ligger    det högsta berget, Sierra Maestra, som på vissa ställen är 2600m högt. Den längsta floden heter Rio Cauto. Längs kusterna finns det många öar och korallrev och de djupa vikarna fungerar bra som hamnar. Det är mycket varmt på Kuba och det regnar också väldigt mycket där. Kuba besöks regelbundet av orkaner som orsakar stora förödelser. Kuba ligger i Karibien, de öar som gränsar till Kuba är t.ex. Jamaica och Haiti. De hav som omger Kuba är Atlanten, Karibiska havet och Floridasundet.

Kuba är en republik och det är Fidel Castro som är stats- och regeringschef. Huvudstaden heter Havanna där de flesta människor bor. I övrigt bor ca 11 miljoner människor på Kuba.

Av folkgrupperna har 51% blandat ursprung, 37% är vita, 11% svarta och 1% är kineser. Den största religionen är kristendomen, främst katolicism, men också religionen santeria förekommer. Språket är spanska men liknar mera latinamerikas än spansk.

Kubanerna använder Pesos som valuta, men som turist har man nästan ingen användning av den för på de flesta restauranger och turistbutiker tar man bara emot U.S. dollar. En peso delas upp i 100 centavos och är lika mycket värd som 0,06€.

Till Kubas naturtillgångar kan nämnas nickel, järn, koppar, krom och olja och de viktigaste näringsgrenarna är jordbruk, skogsbruk, fiske, industri, byggnadsverksamhet och turism. Från Kuba exporteras främst socker, nickel, tobak, medicinska produkter, skaldjur och citrusfrukter.
Uppgifterna är hämtade ur Länder i fickformat om Kuba som utkom 2001. http://selenius.se/Inana/kuba2.htm www.mytravel.se/

 

 

 

 

 


 


 


Joanna Lövmark

[senast uppdaterad: 12.5.2003]

Sofia Herrgård