Kinamat

Observera pinnarna!
MAT [Chinese character]
mat=fàncài
Meny:

 

 

 

 

 

 

 

Pinnteknik

 

 

Lite fakta om Kinesisk matkultur:

All mat delas in i fan (ris och spannmål) och cai (grönsaker och kött). En välförberedd måltid skall vara balanserad mellan dessa. Yin-yang balansen skall även uppmärksammas i maten, t.ex. eldiga smaker får motvikt av svalkande smaker.
 
 Kinesisk dukning
 

Exempel på en typisk dukning för två personer i ett kinesiskt hem. Vid varje måltid finns alltid soppa och tre andra rätter till vardags, fler rätter har man endast om något speciellt firas.
Följande rätter visas på bilden:
1: Won-ton soppa
2: Friterad fläskkarré
3: Sockerärtor med nötfärs
4: Räkspett med jordnötsås

 

Te är den absolut vanligaste drycken i Kina. Te är t.o.m. vanligare än vatten, t.ex. på restauranger. Det finns tre huvudgrupper av tesorter: vitt te (báichá), grönt te (lϋchá) och svart te (hóngchá). Tebladen varierar från fina sortiment till fuktiga, återanvända, teblad som kineserna har på botten av sina tetermosar som de bär med sig överallt. Varmt tevatten finas att få tag i överallt, gratis.  


 
grönsaksmarknad i kanton17K 
  En kinesisk grönsaksmarknad
 


  

   Risodling

Några exempel på kinesiska recept:

Strimlad biff med bambuskott

6 personer, ca 6 kr/person, 30 min tillagning

400 gram biffkött som strimlats
565 gram strimlade bambuskott från Siagians LM
1 stor purjolök som strimlats
2 gröna paprikor som strimlats
6 msk Kinesisk originalsoja från Siagians LM
2 msk potatismjöl
lite matolja
3 krossade vitlöksklyftor
Lite salt och vitpeppar behövs

Marinera biffköttet i den kinesiska sojan. Stek biffköttet i matoljan, tag därefter upp köttet. Stek grönsakerna i ca 2 minuter. Lägg tillbaka köttet och rör om. Gör en sås av kinesisk soja, potatismjöl och lite vatten.
Servera omedelbart tillsammans med ris. (Marinera = låt köttet ligga en stund i sojan).

 

Böngroddar med fläsk

3 personer, 10 kr/person, 60 min tillagning

200 gr bogfläsk
1 grön paprika
1 burk böngroddar
2 krossade vitlöksklyftor
1 purjolök eller salladslök

Marinad:
2 msk kinesisk soja (originalet) från Siagians LM
Lite peppar

Sås:
1 tsk potatismjöl
3 msk vatten
1 msk kinesisk soja (originalet) från Siagians LM
1 msk ostronsås från Siagians LM

Rör om ingredienserna för såsen i en liten skål. Gör därefter en marinad genom att tillsätta lite peppar till kinesisk soja. Strimla köttet och låt den ligga 20 minuter i marinaden. Hetta upp matolja i en Wokpanna/stekpanna och tillsätt vitlöken. Häll ned köttet och stek/fräs tills köttet ändrar färg, tag därefter upp köttet. Fräs grönsakerna 1 minut under omrörning. Häll tillbaka köttet och den utrörda såsen. Fortätt att röra tills såsen blir tjock. Servera omedelbart med Jasmineris. Dryck - vatten.

Friterade Kycklingbitar

4 personer, ca 15 kr/person, 40 min tillagning

1 kyckling
lite salt
lite Sichuan peppar

Marinad:
2 msk kinesisk soja – från Siagians LM
2 msk plommonsås
3 msk mangochutney
1 hackad vitlöksklyfta
½ msk mald ingefära
några droppar konjak

Dessutom behöver Du:
2-3 msk maizena
potatismjöl
2 ägg
2 dl paneringsmjöl
matolja till fritering – från Siagians LM
1 knippe salladslök (i bitar)
1 röd paprika (i tärningar)
1 grön paprika (i tärningar)
2 msk kinesisk soja – från Siagians LM
2 msk honung
2 msk ättika

Dela kycklingen i ca 3 cm stora bitar, salta och peppra. Rör ihop marinaden och lägg i kycklingbitarna. Strö över maizena eller potatismjöl. Doppa kycklingbitarna i uppvispade ägg och panera dem. Fritera kycklingbitarna i lite matolja. Stek grönsakerna i matoljan. Häll av matoljan. Lägg tillbaka kycklingbitarna igen och krydda det hela med kinesisk soja, honung och ättika.

 

E-post: Erica Nyberg
           
Tanja Karlsson
                
 
Källor: http://www.geocities.com/siagians/Rec.html
          http://stp.ling.uu.se/~ljo/pin_sve_dic/pin-dic_sv.html

         
http://www.bluedragon.nu/
          http://www.algonet.se/~comerco/svensk/galleri/kina.html
         http://www.fortunecity.com/oasis/andes/11/
[Senast uppdaterad: 12.52003]