Matkulturen i Norden |
Nordiska ärtsoppor I samtliga länders ärtsoppor ska ärtorna blötläggasd över natten, alla ärtsoppor skall kokas i 1-1½ h, förutom den finländska (minst 3h) Ingredienser: Finland: Island: Norge: Sverige: |
|
Bär i Norden De skogar som täcker stora områden i Norden fanns på många platser rikligt av bär som alltid plockats och använts, framförallt lingon och blåbär. På nordliga berddgrader förkommer hjortron och tranbär på myrmarker samt åkerbär i odlingslandskapet och längs Bottenhavskusten havtorn. Söder ut växer nypon, björnbär och slånbär i öppna landskap. På 1700 -talet kom de odlade bären in i herrgårdarnas trädgårdar, t.ex svarta och rödavinbär samt krusbär. Lingon är ett av de vanligaste bären i Norden, den förekommer vanligen i barrskog. Lingonsylt används i de flesta hem som tillbehör till många maträtter. Lingonsylt: 1 kg lingon (2 l) Blåbär växer allmänt i den nordiska barrskogen,
men brukar odlas i dag också på buske i trädgårdar.
Till sylt och saft kan bären blandas med t.ex hallon föratt
få bättre smak, denna sylt kallas drottningsylten. |
|
Lutfisk
Lutfisken är en av våra älsta julmatstraditioner. Lutfisk ätes främst i Sverige och Norge, men också i t.ex. Finland. Innan reformationen när Norden ännu var katolskt så var det fastetid ända fram till juldagen. Det innebar att man inte fick äta kött på julafton och då var det ju passande att äta fisk. Lutfisken är en torkad fisk (ofta t.ex. torsk) som lades i blöt 15 dagar innan julafton. Först fick den ligga i kallt vatten som byttes flera gånger så att den torkade fisken skulle blötas upp ordentligt, sen fick fisken ligga i släkt kalk och soda. Nuförtiden köps lutfisken oftasts som färdiglutad, vacuumförpackad
eller djupfryst. Lutfisken tillagas i ugn i 225 grader. Lutfisken serveras
med kokt potatis, sås och olika tillbehör. |
|
Surströmming Syrning (eller jäsning som det också kallas) är lika
gammalt som både torkning och saltning. Man använde inte bara
strömming till syrning utan också andra fiskar som t.ex. lax. |
|
Memma Memma har traditionellt ätits i sydvästra Finland. Memma är
en kokt eller surnad mjölbaserad maträtt, i denna kunde man
blanda t.ex. bär, blod. Potatis eller så kunde man låta
den stå och surna (=sur memma). Påskmemman var däremot
varken kokt eller surnad. Man gräddade en blandning av rågmjöl,
malt och vatten i ugn på låg temperatur. Maltet gjorde memman
söt och därför betraktades den som en delikatess. Memma
har varit mat under fastan, speciellt på långfredagen, då
eld inte fick tändas. Då skulle man äta kall mat. Senare
levde traditionen att servera memma under påsken kvar. Memma är
idag en populär dessert, som serveras med mjölk/gräddmjölk/grädde
och socker. Karelerna serverar memma med både grädde och vispad
grädde. På vissa gårdar serveras memma med tjinuskisås,
grädde och sockrade tranbär. Ingredienser: |
|
SMØRREBRØD
|